Konusno valjkasti ležajevi

Konusno valjkasti lezajevi – S Lager Surčin, kontakt telefon: 069 555 61 43. Najveći izbor konusnih lagera.

Ležajevi postoje raznih vrsta a drugi najzastupljeniji tip ležaja/lagera su konusno valjkasti ležajevi. Namena ovog lagera je jako velika. Ovaj lezaj mozemo pronaci u tockovima, menjacima, motorima kao i u mnogim mašinama u proizvodnji.

Razlog zašto se ovaj ležaj nalazi u ovim stvarima je jednostavan. A to je zbog same nosivosti i jacine lagera.

U našem asortimanu možete pronaći široku ponudu ležajeva raznih proizvođača. Za više informacija, kontaktirajte nas na telefon: 069 555 61 43.

Konusno valjkasti lezajevi – konstrukcija

Razlog zbog koga ovi lezajevi imaju vecu nosivost i zbog cega su jaci lezi u valjcicu koji se nalazi imedju dve kosuljice. Dok kuglicni lezajevi imaju kuglicu izmedju dva prstena koja zbog same svoje konstrukcije trpi opterecenje u samo jednoj tacki ovde imamo valjčić. Valjcici nam omogucavaju to da svo opterecenje koje se desava prima duž cele linije valjčića. Ta osobina cini ovaj lezaj da trpi mnogo veca opterecenja. Iz tog razloga se konusno valjkasti lezajevi nalaze u tockovima radnih masine jer one trpe velika opterecenja ali i u menjacima koji su takodje jako bitni i koji trpe ozbiljne sile. Zbog same svoje konstrukcije konusno valjkasti ležajevi nisu predvidjeni za velike brzine, u tome ih najvise sprecavaju valjcici i taj dodir koji imaju duz cele linije.

Upotrebljivost i održavanje

Zbog same svoje konstrukcije ovaj lager ne moze biti zatvoren a to dalje zahteva prilicno redovno odrzavanje. Dve kosljice koje nisu povezane izmedju kojih se nalazi kavez sa valjcicima vezan za donju kosuljicu moraju bitni redovno podmazani. To sto ovaj lager nije fizicki u celini spojen vam omogucava da ugradite samo jednu odnosno tu donju kosuljicu sa valjcicima. Naravno u koliko vam je to resenje bolje za vasu masinu. Kao sto smo napomenuli ovi lezajevi su otvoreni i pri vec prvoj ugradnji morate ih podmazati i naravno nastaviti dalje sa tim procesom. Vremenski period na koji cete to raditi zavisi od samih potreba i uslova masine. Suv lezaj ma koliko male brzine bile u pitanju ce izgoreti zbog trenja koje se tu javlja.

Konusno valjkasti ležajevi​

Jedinstveni su po tome što, za razliku od većine ležajeva koji mogu da podnesu aksijalna ili radijalna opterećenja, konusno valjkasti ležajevi mogu da podnesu velike količine tereta u oba smera. Sadrže unutrašnji i spoljni prsten, kao i određeni broj konusnih valjaka, koji su suženi u obliku usečenih konusa, da bi istovremeno podržali aksijalne i radijalne sile. Stoga, obično se primenjuju u okviru proizvoda/mašina, koje se kreću umerenom brzinom i zahtevaju veliku izdržljivost ovakvih ležajeva.

Pored toga što možete izabrati određeni dizajn konusno valjkastih ležajeva, takođe se možete odlučiti za one koji, pored zadovoljavajućeg dizajna, ujedno mogu podneti i visoke temperature, razne stepene opterećenja, i one koji su u skladu sa specifičnom brzinom određene mašine.

Pored kugličnih, S lager nudi i bogatu ponudu konusno valjkastih ležajeva, koji se preporučuju za poboljšanje ukupnih performansi proizvoda, budući da su sposobni da prihvate radijalna i potisna opterećenja. Naš stručni tim vam može pomoći da utvrdite tačnu primenu svog proizvoda i odaberete odgovarajući ležaj. Pored SKF-a, u našem asortimanu možete pronaći ležajeve i drugih proizvođača, kao što su Koyo ležajeviZKL lezajeviTimken lezajevi i drugi.

Konusno valjkasti ležajevi – primena

Zbog svojih snaga, konusno valjkasti ležajevi su veoma značajni za primenu u mašinama, koje se mogu koristiti u raznim oblastima, kao što je na primer poljoprivreda. Napravljeni su od tvrdog čelika, zbog čega su pogodni za bolju apsorpciju udaraca, te stoga imaju i duži vek trajanja. Konusni valjkasti ležajevi, napravljeni od čelika, primenjuju se u raznim industrijama, kao što su rudnici i kamenolomi, jer se njima može produžiti radni vek mašine za 40%.

Konusni valjkasti ležajevi uobičajeno čine deo:

  • automobilskih ležajeva točkova, menjača i motora;
  • osovina poljoprivrednih mašina;
  • nivelira (mernog instrumenta);
  • šinskih elemenata;
  • pumpa za gorivo u avionu i dr.
Konusno valjkasti ležajevi

Konusno valjkasti lezajevi – vrste

Postoje tri osnovna tipa konusno valjkastih ležajeva:

  • Jednoredni konusni valjkasti ležajevi – obično se koriste u okviru mašina, koje podrazumevaju primenu kombinovanih opterećenja. Sve komponente su međusobno odvojive, što omogućava njihovu jednostavniju zamenu. Takođe, to olakšava njihovu ugradnju i demontažu. Ovi ležajevi pravilno raspoređuju opterećenje i ne stvaraju veliku buku tokom rada. Dodatne karakteristike jesu nizak stepen trenja i dug vek trajanja.
  • Dvoredni konusni valjkasti ležajevi – Zavisno od dizajna, ovi ležajevi mogu da podnesu visok stepen radijalnih i aksijalnih opterećenja. Obično se koriste u menjačima, opremi za dizanje, valjaonicama i mašinama u rudarskoj industriji (kao što je mašina za bušenje tunela), gde se istovremeno moraju nositi sa velikim vertikalnim (radijalnim) i horizontalnim (aksijalnim) silama. Karakteriše ih nizak stepen trenja, podnošenje velike nosivosti, dug vek trajanja, povećana operativna pouzdanost, podjednake dimenzije valjaka (što obezbeđuje ravnopravnu raspodelu opterećenja, manju buku i vibracije).
  • Četvororedni konusni valjkasti ležajevi – koriste se gotovo isključivo u aplikacijama radnih valjaka, kao što su valjaonice. Primenjuju se kod kombinovanih (radijalnih i aksijalnih) opterećenja, pri malim do umerenim brzinama. Neke od osnovnih karakteristika jesu dug vek trajanja, povećana operativna pouzdanost, poboljšana otpornost na habanje, ukupna zamenljivost ležajeva, odvojena montaža i jednostavniji pregled.

Ukoliko imate mašinu sa većim opterećenjima, konusno valjkasti ležajevi bi trebalo da čine njen sastavni deo, budući da joj pružaju veću stabilnost pri njenom pokretanju, uz smanjenu mogućnost njenog habanja. Pri većim brzinama, ovi ležajevi su pravo rešenje, jer pomažu mašinama da pruže svoje najbolje performanse. Kontaktirajte nas za više informacija o ležajevima, kako biste izabrali onaj pravi, koji je u skladu sa vašim potrebama.

U našem asortimanu možete pronaći široku ponudu ležajeva raznih proizvođača. Za više informacija, kontaktirajte nas na telefon: 069 555 61 43.