ZKL kompanija je inženjerska kompanija u Brno-Lišnu koja se bavi proizvodnjom kotrljajućih ležajeva.

zkl kompanija

ZKL ležajevi – širok asortiman ZKL ležajeva odmah dostupnih na stanju. Kontakt telefon: 066 8 777 000 .

Istorija kompanije

Nemačka kompanija Fichtl & Sachs počela je proizvodnju prvih ležajeva u Češkoj. 1920. godine navodi da je za 25 godina postojanja kompanije već prodalo 55 miliona ležajeva i da ima fabriku u Černyšu (deo sela Perštejn kod Klašterce nad Ohri). Ovo postrojenje je kupila švedska kompanija SKF 1929. godine. Posle rata proizvodnja je premeštena u Klašterec nad Ohri, gde je 1952. godine osnovano nacionalno preduzeće ZKL, n.p. Klašterec nad Ohri (ZKL = Ball Bearing Vorks). Proizvodnja u Perštejnu je obustavljena 1969. godine.

zkl ležajevi

Fabrika u Klašterecu nad Ohri je transformisana u akcionarsko društvo 1990-ih tokom procesa privatizacije. 1999. godine kompanija je uključena u koncern ZKL.

Proizvodnja u Brnu

Proizvodnja ležajeva u Brnu počela je 1947. godine po licenci engleske kompanije Hoffmann, u okviru tadašnje kompanije Zbrojovka u Brno-Lišnu. Stalna potreba za novim tipovima ležajeva i novi kvalitativni zahtevi za tehnički nivo u oblasti dizajna, tehnologije i kvaliteta naknadno su dali podsticaj izgradnji ZKL VUVL istraživačkog instituta u Brnu. Godine 1968. Zavodi na kulkovani losacie je uključen u sastav koncerna ZVL (Zavodi na produki losek, koncern, Považska Bistrica) sa sedištem u Považskoj Bistrici, koji je ujedinio sve proizvođače ležajeva u tadašnjoj Čehoslovačkoj sa više od 30.000 zaposlenih. Devedesetih godina, koncern ZVL se raspao i brendovi ZVL i ZKL su postali nezavisni, potpuno konkurentni. Proizvodnja ležajeva u tadašnjem Zbrojovce Brno i istraživačko-razvojne aktivnosti u ZKL VUVL postale su osnova današnjih akcionarskih društava ZKL Brno, a. s. i ZKL Vyzkum a vyvoj, a. s. Akcionarsko društvo ZKL, a. s. integriše češke proizvođače ležajeva. Osnovan je 1999. godine kao čisto češko privatno preduzeće koje integriše tri proizvodna preduzeća – ZKL Brno, a. s., ZKL Klašterec nad Ohri, a. s. i ZKL Hanušovice, a. s. Koncern uključuje i specijalizovane kompanije ZKL-Vyzkum a vyvoj, a. s. i ZKL Bearings CZ.

zkl kompanija brno
Sedište kompanije ZKL u Brnu.

Kompanija ZKL je proizvođač velikih cilindričnih, specijalnih i podeljenih ležajeva. Posvećen je istraživanju, razvoju, proizvodnji i distribuciji kotrljajućih ležajeva, proizvodnji specijalnih ležajeva i komponenti za automobilsku i železničku industriju. U koncernu trenutno radi više od 1.100 zaposlenih.

ZKL svojim proizvodima snabdeva različite industrije kao što su metalurgija, energetika, teška inžinjering, rudarstvo i prerada sirovina, automobilska industrija, transport, poljoprivreda i mnoge druge. Proizvodnja ZKL ležajeva je koncentrisana u tri proizvodna preduzeća – ZKL Brno, a.s., ZKL Klašterec nad Ohri, a.s. i ZKL Hanušovice, a.s. Fabrika ZKL Brno, a.s. specijalizovana je za proizvodnju cilindričnih, valjkastih i specijalnih ležajeva (podeljenih, zaptivnih ili velikih ležajeva do prečnika 1600 mm). ZKL Klašterec nad Ohri, a.s. fokusira se na proizvodnju kugličnih, konusnih i valjkastih ležajeva do prečnika 400 mm. Proizvodni pogon ZKL Hanušovice, a.s. bavi se proizvodnjom komponenti za kotrljajuće ležajeve i delova za automobilsku industriju, od marta 2016. godine je nelikvidno i preduzeće je preimenovano u Technic Tubes, a.s.

zkl kompanija

ZKL izvozi svoje proizvode u više od 70 zemalja širom sveta. Glavne izvozne teritorije su Turska, Rusija, Indija, Kina i Nemačka. Koncern za prodaju svojih proizvoda koristi široku distributivnu mrežu, koja uključuje i direktnu prodaju i tehničke predstavnike ZKL-a u Nemačkoj, Meksiku, Argentini, Brazilu, Urugvaju, Kini i Indiji.

zkl ležajevi