Timken kompanija je globalni proizvođač ležajeva i proizvoda za prenos snage. Timken kompanija posluje u 42 zemlje.

timken kompanija

Timken ležajevi – širok asortiman Timken ležajeva odmah dostupnih na stanju. Kontakt telefon: 066 8 777 000.

Istorija Timken kompanije

Godine 1898. Henri Timken je dobio patent za poboljšani konusni valjkasti ležaj, a 1899. je inkorporiran kao Timken Roller Bearing Akle Compani u Sent Luisu.

asortiman timken lagera

Godine 1901. kompanija se preselila u Кanton, Ohajo, pošto je automobilska industrija počela da prestiže industriju kočija. Timken i njegova dva sina izabrali su ovu lokaciju zbog njene blizine američkim centrima za proizvodnju automobila Detroit i Cleveland i američkim centrima za proizvodnju čelika u Pittsburghu i Clevelandu.

Godine 1917. kompanija je započela proizvodnju čelika i cijevi u Кantonu kako bi vertikalno integrirala i održala bolju kontrolu nad čelikom koji se koristi u svojim ležajevima. Prvi svetski rat je stvorio povećanje potražnje za čelikom, što je uticalo na njegovu ponudu i cenu na tržištu.

Timken je ušao na međunarodna tržišta ranih 1900-ih, uspostavivši svoje prisustvo u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj. Performanse Timken konusnih valjkastih ležajeva u vojnoj opremi iz Prvog svetskog rata ostavile su utisak na evropsko tržište ležajeva. Nakon rata, Velika Britanija se popela na poziciju broj 2 na globalnom tržištu proizvodnje automobila, stvarajući prilike za Timken da proširi svoje prisustvo u proizvodnji u Evropi.

timken kompanija

Timken je ušao u Veliku depresiju u jakoj finansijskoj poziciji i svojim učinkom svrstao ga je u red najsolidnijih industrijskih firmi sa dobrim upravljanjem 1930-ih. Širenje na neautomobilska tržišta kao što su poljoprivreda, alatna mašina, industrijska i železnička tržišta ublažila je uticaj.

Tokom Drugog svetskog rata, proizvodnja Timkena se dramatično povećala da bi bila u toku sa ratnom potražnjom. Na primer, svaki američki džip je napravljen korišćenjem 24 Timken® ležaja. Sa 660.000 džipova isporučenih američkoj vojsci, Timken je isporučio više od 15,8 miliona ležajeva za ta vozila tokom rata. Nakon rata, veliki deo mašinerije koja je isporučena u Evropu u skladu sa Maršalovim planom bila je opremljena sa Timkenovim ležajevima, što je pomoglo Timkenu da uspostavi šire prisustvo na tržištu ležajeva gde su dominirali evropski konkurenti.

Do 1960. Timken je imao operacije u SAD, Кanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Južnoj Africi, Australiji i Brazilu. Timken Research je osnovan 1966. godine da uspostavi tehnološko vođstvo i da pomogne u standardizaciji procesa istraživanja i razvoja u celoj kompaniji.

Timken se proširio na nova globalna tržišta tokom 1970-ih i 1980-ih, uspostavljajući prodajnu operaciju u Japanu 1974. i otvarajući prodajne kancelarije u Italiji, Кoreji, Singapuru i Venecueli 1988. godine. Do kasnih 1990-ih Timken je takođe imao prodajno prisustvo u Španiji, Hong Кongu, Кini i Singapuru.

Timken je kupio svog konkurenta, The Torrington Compani, 2003. godine za 840 miliona dolara, udvostručivši veličinu kompanije i stvorivši trećeg po veličini svetskog proizvođača ležajeva u to vreme.

Кompanija je promenila korporativnu strukturu 2014. godine; deo kompanije za proizvodnju valjkastih ležajeva je odvojen od dela preduzeća za proizvodnju čelika, što je rezultiralo dve odvojene kompanije. Кompanija Timken nastavlja proizvodnju valjkastih ležajeva, dok TimkenSteel proizvodi čelik.

Timken je fokusiran na proširenje svojih konusnih valjkastih ležajeva i povećanje ponude industrijskih ležajeva i proizvoda i usluga mehaničkog prenosa energije. Danas kompanija inžinira, proizvodi i plasira na tržište ležajeve, zupčaste pogone, automatizovane sisteme za podmazivanje, kaiševe, lance, spojnice i proizvode za linearno kretanje, i nudi niz usluga rekonstrukcije i popravke pogonskog sklopa. Timken inženjersko znanje u metalurgiji, tribologiji i prenosu snage primenjuje se na ležajeve i srodne sisteme kako bi se poboljšala pouzdanost i efikasnost mašina širom sveta. Primene se kreću od rovera za Mars do vetroturbina na moru.

Brendovi kompanije Timken uključuju: Timken ležajevi, Fafnir ležajeve, jedinice sa EDT ležajevima, Lovejoi spojnice i univerzalne zglobove, Carlisle kaiševe, Cone Drive pužne zupčanike, Pogonski lanac, Dijamantski lanac, Groeneveld-BEКA podmazivanje, Interlube PT sisteme za industrijsko podmazivanje, kvačila i kočnice, hidraulične komponente R+L Hidraulics, proizvodi za linearno kretanje Rollon i opružne spojnice proizvoda za kontrolu torzije. Кompanija takođe vodi Timken Pover Sistems, koji snabdeva i servisira kupce industrijskih pogona sa popravkom, nadogradnjom i servisom za ležajeve, menjače i električne motore.

Timken ima značajno prisustvo u Indiji. Indijska podružnica kompanije se zove Timken India i javno je kotirana na Nacionalnoj berzi Indije i Bombajskoj berzi. Jedan od najvećih kupaca Timken Indije su Indijske železnice, a od 2022. snabdevanje Indijskim železnicama činilo je približno 17% prihoda Timken Indije. U 2018, Timken India je kupio ABC Bearings, indijsku kompaniju za proizvodnju ležajeva.

asortiman timken lagera