valjčići

Valjčići

Valjčići su mašinski element koji  je termički obrađen a pre svega služi za remont lagera. Sada ćemo vam navesti neke od dimenzija koje su u standardu i koje se nalaze kod nas na stanju. Za ove, kao i ostale dimenzije koje nisu navedene, možete nas kontaktirati na telefon066 8 777 000.

Valjcici dimenzije :

-4 x 10                             -7 x 10                      -12 x 12
-4 x 12                             -7 x 14                      -12 x 20
-5 x 8                               -7 x 18                       -15 x 15
-5.5 x 8                            -7 x 24                       -15 x 22
-5 x 10                             -8 x 8                         -16 x 16
-5 x 12                             -8 x 10                       -16 x 24
-5 x 15                             -8 x 12                       -20 x 20
-6 x 6                               -8 x 20                       -24 x 24
-6 x 8                               -8 x 30                       -25 x 24.4
-6 x 10                             -8 19.7
-6 x 12                             -9 x 9
-6 x 15                             -10 x 10
-6 x 20                             -10 x 14
-6 x 30                             -10 x 20
-6 x 40                             -10 x 30
-6.5 x 18                          -11 x 11

U lagerima kao što su konusno valjkasti lageri, buričasti i ostali između dva prstena se nalaze valjčići. Kao što smo rekli osnovna namena je remont lagera. Kod velikih konusno valjkastih, buričastih lagera najpre stradaju valjcici i zbog ekonomskog pogleda ako je moguce najpovoljnije je zameniti samo valjčiće. Zatim se mogu naći u raznim vencima kao i u mnogim drugim stvarima koje čovek konstruiše.

Ovo je deo asortimana koji nudimo. Valjcice kao i iglice mozete kombinovati vise u duzini ako vam su potrebne duze velicine. Nasi valjcici su visokog kvaliteta a samim tim pogodni su za sve remonte lagera. Valjcici za remont moraju biti velike tvrdoće i odličnog kvaliteta. Loš valjčić brzo puca i nikako ga ne preporučujemo za remont. U takvim slucajevima cete imati vise stete nego koristi. Za sva dodatna pitanja, savete kao i preporuke vam stojimo na raspolaganju. Ako imate neke nedoumice, da li mozete nesto sa necim kombinovati, pozovite nas na telefon066 8 777 000. Imamo strucno osoblje koje ce vas usmeriti na najbolji moguci nacin.

Valjčići se obično koriste u industrijskoj primeni umesto kliznih ležajeva, jer ovi imaju tendenciju da izazivaju veće trenje što bi dalje moglo dovesti do smetnji. Na primer, u mašini koja zahteva klizno kretanje, valjčići uvek imaju prednost, a za to postoje dva razloga: kao prvo, valjčiči proizvode relativno manje trenje i na taj način sprečavaju habanje mašine, a drugo, valjanje je uvek lakše izvesti i otvara put nesmetanom radu mašine.

Sada postoje različite vrste valjčića, od kojih su najčešći cilindrični. Кao što ime govori, ovi valjčići se sastoje od kotrljajućih delova koji su po svojoj prirodi cilindrični, kako bi se sprečilo koncentrisano naprezanje na jednoj određenoj tački. Proizvođači cilindričnih valjaka dostupni su širom sveta, jer je ovo jedan od najčešćih delova mašina koji se koristi u industrijskim aplikacijama. Pre nego što ih nabavite, pogledajmo neke prednosti i nedostatke cilindričnih valjčića.

Prednosti cilindričnih valjčića

Ovi cilindrični valjčići mogu se koristiti za funkcije koje su teške i zahtevaju veliku radijalnu nosivost, poput kompresora, alatnih mašina, cementa za raspršivanje itd. Кako vaše opterećenje postaje sve veće, kotrljajuće komponente će morati da budu statične, što je moguće sa takvim valjčićima. Valjcici mogu da podnesu neke lagane pokrete potiska što ih čini idealnim za noževe valjaka, lopatice ventilatora, ležajeve točkova i tako dalje.

Geometrija cilindričnih valjčića je lako razumljiva, pošto svi znamo kako izgledaju cilindri. Pošto su oni valjkasti, to znači da u velikoj meri smanjuju trenje. Zbog svog oblika, ovi valjčići glatko klize po drugim površinama. Takođe, valjcici imaju takvu površinu koja sprečava koncentraciju naprezanja u jednoj određenoj tački, dodatno smanjujući šanse za trenje, što osigurava da mašina traje duže.

Ulje se obično koristi kao mazivo u slučaju cilindričnih valjčića. Prilično zgodno, ovo ulje radi i kao neka vrsta rashladne tečnosti, što je važno u bilo kojoj mašini. Ovo rashladno sredstvo osigurava da ne preopteretite mašinu, što dovodi do njenog habanja.

Cilindrični valjčići imaju veći radijalni kapacitet od ostalih vrsta valjkastih ležajeva, jer oni mogu podneti veće opterećenje. Takođe, sposobni su da prime aksijalno pomeranje u mašinama koje se koriste, dok u onim mašinama, koje izvode vibracione primene, cilindrični valjčići su dobro došli.

Nedostaci cilindričnih valjčića

  • Cilindrični valjčići ne mogu da podnesu bilo koju vrstu ugaonog pomeranja. Ovo je jedno od glavnih ograničenja.
  • Ako uporedimo sa kugličnim ležajevima, cilindrični valjčići dolaze sa manjim kapacitetom obrtaja, smanjujući njegovu efikasnost.
  • Uzastopnom upotrebom, dolazi do povećanja trenja koje mašinu čini sklonom habanju.

Dok cilindrični valjcici imaju i prednosti i nedostatke, oni se definitivno koriste u brojnim aplikacijama u industriji. Da biste saznali više o ovim ležajevima, možete nas kontaktirati na telefon066 8 777 000.