Brusilica, lezajevi za brusilicu, nacin rada

Brusilica, lezajevi za brusilicu, nacin rada

  • Post author:
  • Post category:Blog

Brusilica osnovno

Brusilica predstavljaju ručni alat koji se koristi za brušenje predmeta. Kao i poliranje metalnih predmeta i ostalih materijala. Mada i svoju primenu mogu naci u svim vrstama materijala. Uz odgovarajuce dodatke. Najčešće je koriste bravarske, limarske kao i gradjevinske radionice. Ali i svoju primenu nalaze i u gotovo svim servisima za sve vrste vozila.

Ranijih godina brusilica se podrazumevale alatom profesionalaca. U danasnje vreme je brusilica gotovo prisutna u svakom domacinstvu. I eksplatise je obican covek. U svojim svakodnevnim poslovima u domacinstvu. Mi smo tu da bi vam predstavili vrste brusilica, nacine rada ali i svoju primenu. Kao i kako bi vam ukazali na njen princip rada. Kao i najcesce kvarove tog alata a koji se nalaze u domenu posla koji mi obavljamo.

Nacin rada

Brusenje je postupak u proizvodnji masinske obrade predmete. U kojem brusilica odredjeni sloj cestica brusenog predmeta. Taj postupak je jedan od poslednjih u fazama zavrsne obrade. Jer brusenjem postizemo prilicnu tacnost kao i kvalitet predvidjene povrsine.

Delovi brusilica

U samoj električnoj bušilici smešteni su njeni osnovni delovi: osovina glave koja se drži na čvrstom kuglicnom ležaju. Ali koji je zaštićen od prašine tako sto je zaptiven sa obe strane metalom ili plastikom. Ne zahteva dodatno podmazivanje kao ni samo odrzavanje. Osovina motora zadaje i ravnomerno salje obrtaje na osovinu glave bušilica. To se desava preko jednog para zupčanika i sa sobom nosi ventilator za hlađenje brisulice koji je neophodan. U dršci brusilice se nalazi kondenzator. Tacno odredjenog kapaciteta koji odgovara iskljucivoj toj brusilici. Povezan je sa četkicama motora, (kapacitet brusilice zavisi od jacine motora).

Kondezator

Funkcija kondenzatora u ovom alatu jeste da smanji varničenje između četkica i kolektora kad je motor brusilice u radu. Bez kondezatora bi se pojavilo preveliko varničenje. Koje bi inače izazvalo smetnje u radu radio i televizijskih aparata u susednim prostorijama. Tako sto bi se culo brujanje kao i linije preko ekrana bi se pojavljivale. Tako da je medju osnovnin pravilima  da se kondenzatori protiv smetnji ugrađuju ne samo u električne bušilice. Već i u sve ostale kućne električne aparate. Koji se pokrecu preko elektromora I koji bi samim tim mogli da proizvedu smetnje.

Problemi i kvarovi

Jedni od problema kod brusilica koji se mogu javiti jesu kvarovi lezajeva odnosno lagera. Pogresan odabir ovog zamenskog dela brusilice moze biti preduslov za sledeci kvar koji se moze vrlo brzo pojaviti. Ovaj tekst vam omogucava da se upoznate sa samim predmetnim alatom. Ali kao i sa problemima koji se mogu javiti usled koriscenja istog. Nasa firma vam omogucava pravilan izbor lagera za ovaj alat kako bi vam omogucili duzi vek same brusilice. Ovaj alat ima veoma visok broj obrtaja. Prema tome se mora u nju staviti I odgovarajuci lager odnosno lezaj koji moze bez problema izdrzati zadati broj obrtaja. Posedujemo lagere za sve vrste brusilica koji su pravilno zaptiveni I ne zahtevaju dodatno odrzavanje.

Saveti i napomena

 Na kraju bi napomenuli da treba biti jako oprezan sa radom svih alata a narucito brusilicom kao i njoj sličnim alatima. Nepravilnim koriscenjem brusilice moze doci do požara. Kao i povrede očiju ali i nekog druhih delova tela. Mere koje bi trebalo preduzeti na polju bezbednosti su nošenje zaštitnih naočara. Odgovarajuce rukavice kao i odgovarajuću odeću ali i obuću. Koja je koncipirana tako da ce vas zastititi od nezeljenih efekata ovog alata. Takodje treba imati uvek pri ruci i protivpožarni aparat ili krajnjem slučaju vodu. Postoji opasnost da dodje do pucanja kamena za secenje. Takva opasnost od povrede se ne moze predvideti. Ono sto mi mozemo uciniti jeste da se trudimo da je upotrebljavamo na najpravilniji nacin koji je moguc. Kako bi eventualno izbegli svaki vid porede usled koriscenja ovog predmeta.