Upotreba kugličnih ležajeva

Upotreba kugličnih ležajeva

  • Post author:
  • Post category:Blog

Upotreba kugličnih ležajeva: Valjkasti ležajevi se koriste da obezbede nesmetan, efikasan rad u mnogim mašinama sa rotacionim kretanjem — od automobilskih točkova, motora i turbina do medicinske opreme. Kuglični ležaj je vrsta ležaja sa kotrljajućim elementima koji služi tri glavne funkcije dok olakšava kretanje: nosi opterećenje, smanjuje trenje i postavlja pokretne delove mašine.

Kuglični ležajevi koriste kuglice da odvoje prstene ležaja, da bi se smanjio površinski kontakt i trenje u pokretnim ravnima. Rotacija loptica uzrokuje smanjeni koeficijent trenja u poređenju sa ravnim površinama koje se trljaju jedna o drugu. Pošto postoji mali površinski kontakt između kuglica i trzalica, kuglični ležajevi obično imaju nižu nosivost za svoju veličinu od drugih ležajeva sa valjkastim elementima.

upotreba kuglicnih lezajeva

KOJE SU RAZLIČITI VRSTE KUGLIČNIH LEŽAJA I KOJA JE NJIHOVA PRIMENA?

Postoji niz različitih dizajna i primena za kuglične ležajeve, a njihov dizajn je specifičan za njihovu industrijsku primenu i tip opterećenja. Neki uobičajeni dizajni kugličnih ležajeva uključuju:

Ugaoni kontaktni ležajevi: dizajnirani za rad pod kombinovanim radijalnim i aksijalnim opterećenjima.

Aksijalni ležajevi: koji se nazivaju i potisni kuglični ležajevi, oni su dizajnirani da rade pod silom koja se primenjuje paralelno sa osom ležaja, ili pod pritiskom.

Ležajevi sa dubokim žljebovima: dizajnirani za nošenje i radijalnih i lakih aksijalnih opterećenja.

Linearni ležajevi: dizajnirani da omoguće kretanje u jednom pravcu duž linearne ose.

Samopodešavajući kuglični ležajevi: ležajevi sa dva seta kuglica koje su samoporavnavajuće i nose i radijalna i lagana aksijalna opterećenja.

Ugaoni kontaktni ležajevi velike brzine: još jedan tip preciznih kugličnih ležajeva je ugaoni kontaktni ležaj velike brzine. Kao što naziv implicira, ležajevi velike brzine su dizajnirani za precizno i precizno rukovanje visokim obrtajima.

OČUVANJE KVALITETA LEŽAJA

Hlizne za ležajeve služe da olakšaju ugradnju i demontažu ležajeva i bitno je da budu napravljene od kvalitetnog materijala (na našem tržištu su se pojavile nekvalitetne napravljene od lima) kako ne bi upropastile sam ležaj.

Takođe, na primer ležajevi za veš mašinu, i kod drugih ležajeva koji dolaze u kontakt sa vodom – može doći do korozije metala i drugih kvarova pa njihov vek trajanja može da bude znatno kraći a zajedno sa njima može da strada i semering. Zato je važna kvalitetna upotreba kugličnih ležajeva.

KOJE SU VELIČINE, OBLICI I MATERIJALI KUGLIČNIH LEŽAJA?

Veličine kugličnih ležajeva variraju u zavisnosti od njihove upotrebe. Širina ležišta takođe zavisi od primene. Na primer, ležajevi tankog preseka se koriste u situacijama kada je prostor na prvom mestu. Razlika između spoljašnjeg i unutrašnjeg prečnika i širine je svedena na minimum, što omogućava kompaktan dizajn.

Materijali koji se koriste u kugličnim ležajevima zavise od njihove primene. Ogromna većina kugličnih ležajeva je napravljena od čelika. Ostali tipovi materijala uključuju ležajeve od nerđajućeg čelika za poboljšanu otpornost na koroziju i hibridne kuglične ležajeve za koje su keramičke kuglice pokretni delovi ležaja između unutrašnjeg i spoljašnjeg prstena za postizanje velikih brzina rotacije.