Konusno valjkasti lezajevi

Konusno valjskasti lezajevi S Lager Surcin, kontakt :
069 555 61 43
Najveci izbor konusnih lagera

Kao sto smo ranije pricali, drugi najzastupljeniji tip lagera su konusno valjkasti lezajevi. Namena ovog lagera je jako velika. Ovaj lezaj mozemo pronaci u tockovima, menjacima, motorima kao i u mnogim masinama u proizvodnji.
Razlog zasto se ovaj lezaj nalazi u ovim stvarima je jednostavan. A to je zbog same nosivosti i jacine lagera.

Konstrukcija konusno valjkastih lezajeva

Razlog zbog koga ovi lezajevi imaju vecu nosivost i zbog cega su jaci lezi u valjcicu koji se nalazi imedju dve kosuljice. Dok u kuglicnom lezaju imamo kuglicu izmedju dva prstena koja zbog same svoje konstrukcije trpi opterecenje u samo jednoj tacki ovde imamo valjvic. Valjcic nam omogucava to da svo opterecenje koje se desava prima diz cele linije valjcica. Ta osobina cini ovaj lezaj da trpi mnogo veca opterecenja. Iz tog razloga se konusno valjkasti lezajevi nalaze u tockovima radnih masine jer one trpe velika opterecenja ali i u menjacima koji su takodje jako bitni i koji trpe ozbiljne sile. Zbog same svoje konstrukcije konusno valjkasti lezajevi nisu predvidjeni za velike brzine, u tome ih najvise sprecavaju valjcici i taj dodir koji imaju duz cele linije.

Upotrebljivost i odrzavanje

Zbog same svoje konstrukcije ovaj lager ne moze biti zatvoren a to dalje zahteva prilicno redovno odrzavanje. Dve kosljice koje nisu povezane izmedju kojih se nalazi kavez sa valjcicima vezan za donju kosuljicu moraju bitni redovno podmazani. To sto ovaj lager nije fizicki u celini spojen vam omogucava da ugradite samo jednu odnosno tu donju kosuljicu sa valjcicima. Naravno u koliko vam je to resenje bolje za vasu masinu. Kao sto smo napomenuli ovi lezajevi su otvoreni i pri vec prvoj ugradnji morate ih podmazati i naravno nastaviti dalje sa tim procesom. Vremenski period na koji cete to raditi zavisi od samih potreba i uslova masine. Suv lezaj ma koliko male brzine bile u pitanju ce izgoreti zbog trenja koje se tu javlja.

Leave a Reply